Recordstijging huizenprijs in derde kwartaal

De huizenprijs is deze eeuw nog niet zo hard gestegen als in het afgelopen kwartaal. De gemiddelde koopwoning kost inmiddels € 354.000. Daarmee zijn huizen bijna 12% duurder dan een jaar geleden. 

Close-up van huis Model op rode pijl die omhoog wijst
Nieuws
Datum: 28-10-2020

Nieuwbouwhuizen kosten zelfs nog meer: gemiddeld € 410.000. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aantal verkochte huizen steeg tot ruim 41.500, zo’n 7% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Bij nieuwbouwwoningen was dat zelfs 45%.

Te weinig nieuwbouw 

Dat laatste komt omdat het aanbod van nieuwbouwwoningen hoger is dan in het verleden. Toch zijn dat er volgens de makelaarsvereniging nog veel te weinig. Voorzitter Onno Hoes roept gemeenten en provincies daarom op om meer grond beschikbaar te stellen voor nieuwbouw. Lukt dit niet, dan hoopt hij dat de landelijke overheid ingrijpt.

Drukker dan ooit 

Mede door een gebrek aan nieuwbouwprojecten houdt de krapte op de woningmarkt aan. Waarschijnlijk is dat ook de belangrijkste reden waarom de coronacrisis vooralsnog geen invloed heeft op de huizenprijzen. Eerder dit jaar verwachtten veel deskundigen nog een dip. Maar makelaars en hypotheekverstrekkers hadden het in het afgelopen kwartaal juist drukker dan ooit.

Onbetaalbaar 

Dat leidt tot zorgen. Consumenten hebben weinig te kiezen, wat de prijzen verder opdrijft. Om dat te veranderen, moet er meer aanbod komen op de woningmarkt. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat een koophuis voor sommige mensen onbetaalbaar wordt.

Voor al uw hypotheekvragen 

Heeft u zelf plannen om een huis te kopen en vraagt u zich af of u wel voldoende hypotheek kunt krijgen? Is uw huis meer waard geworden en wilt u weten of u daardoor misschien kunt besparen op uw hypotheeklasten? Neem dan even contact met ons op. Als specialist helpen we u graag bij het beantwoorden van al uw hypotheekvragen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.