Steeds meer verzekeringsfraude opgespoord

Het aantal bewezen verzekeringsfraudes is vorig jaar fors gestegen. Daardoor konden verzekeringsmaatschappijen voorkomen dat er een bedrag van bijna € 100 miljoen onterecht is uitgekeerd. 

Handen schudden boven tafel en geld geven onder tafel. Fraude
Nieuws
Datum: 27-10-2020

In 2019 ging het om 22.376 zaken waarvan is bewezen dat er sprake was van fraude. Het jaar ervoor waren dat er nog 12.879. Een en ander blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars. 

Vooral autoverzekeringen 

De meeste onterechte claims betroffen autoverzekeringen, aldus directeur Richard Weurding in het Radio1 Journaal. Daarnaast constateerden verzekeraars ook fraude bij claims op onder andere de opstal-, inboedel- en reisverzekeringen. 

Samenwerken 

In veel gevallen bestond de fraude uit het vermelden van onwaarheden en het opzettelijk verzwijgen van informatie. Door moderne analysetechnieken en het delen van kennis komt dit steeds vaker aan het licht. Om fraude nog beter op te sporen, werken verzekeraars onderling nauw samen. Daarnaast onderhouden ze goede contacten met de politie.  

Verzekeringspremies 

Verzekeraars zetten sterk in op fraudebestrijding omdat onterechte schadeclaims invloed hebben op de hoogte van de premies. Volgens Weurding kost verzekeringsfraude huishoudens enkele tientjes tot wel zo’n € 100 per jaar. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe schadeverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.